Workshop schotse kerst plumpuddingen

Kerst in Schotland, het land van doedelzakken, de schitterende stad Edinburgh, ’the highlands’ en oeroude tradities. Geheel volgens Schotse traditie worden in Schotland de bekende kerst-plumpuddingen al weken voor Kerst gemaakt. Het Schotse familiebedrijf ‘The World of Scotland’ in ’s-Gravendeel organiseert de voor Nederland unieke workshops ‘kerstpuddingen maken’ alweer bijna twintig jaar.

De Schotse Christmas pudding is een
eeuwenoude traditie. Veel families maken
de Christmas pudding met eigen recepten.

Tijdens Kerst komt er in Schotland en Engeland altijd een speciaal Kerstdiner op tafel, uiteraard compleet met ‘Christmas pudding’. (Al is er volgens Peter Broekhuijsen van The World of Scotland wel een wezenlijk verschil tussen de Schotse en Engelse puddingen voor wat betreft samenstelling en ingrediënten.) De ‘Christmas pudding’ is steevast het dessert bij de kerstmaaltijd. Het beslag van de befaamde pudding bevat ondermeer rozijnen, bloem, brood, ei en bier. Peter Broekhuijsen: ‘Er zitten alleen maar natuurlijke ingrediënten in de Christmas pudding. Kleur-, smaak- en conserveringsmiddelen zal je er niet in terugvinden. De pudding wordt zo’n zes tot acht weken voor de Kerst al gemaakt, omdat hij nog een tijd moet rijpen’. De pudding wordt met Kerst tevoorschijn gehaald, nadat hij dus al die tijd heeft kunnen rijpen in een donkere koele ruimte, en hoeft dan alleen nog even te worden opgewarmd. Veel families in Schotland en Engeland hebben overigens hen eigen speciale recept voor de ‘Christmas Pudding’. Fiona Adams, echtgenote van Peter en geboren en opgegroeid in Carnoustie in Schotland, gebruikt haar moeders recept om hier in Nederland deze heerlijke, oer Schotse kerst desserts klaar te maken.

Zelf een Christmas pudding maken
Samen met haar man verzorgt zij alweer bijna 20 jaar zgn. ‘Plum-pudding avonden’ voor belangstellenden. Het enthousiasme lijkt ieder jaar weer toe te nemen. Het zijn niet alleen bewoners uit de directe omgeving van de HoekscheWaard, maar ook vanuit diverse steden, zoals Den Haag en Amsterdam komen de deelnemers aan deze workshop ‘gewapend’ met beslagkom en pollepel naar de Griendweg in ‘s-Gravendeel. Hier is de Schotse craft-shop van The World of Scotland. De winkel is nu helemaal in kerstsfeer. In de schappen liggen ook de kant en klare plumpuddingen in diverse grootte en uitvoeringen -zelfs met Glenfiddich whisky bereid- klaar voor de verkoop. Maar er is veel meer: mincepies, crackers, mincemeat, iced cakes, shortbread, brandy butter, Schotse kerstpakketten en kerstmuziek op de achtergrond. En op de eerste verdieping is de ruimte voor de puddingmakers. Per avond maken zo’n twintig man (meestal zijn het trouwens vrouwen) hier volgens de Schotse traditie ieder zijn/haar eigen kerstpudding. Voordat bij Britse en Schotse families de kerstpudding op tafel komt wordt hij overigens nog versierd met hulst. Soms worden er muntjes in de Christmas pudding gestopt. Degene die een geldstukje in zijn stuk pudding heeft gaat dan een ‘gelukkig’ jaar tegemoet. Meer informatie over de Schotse Christmas pudding kan men vinden op de website: http://www.theworldofscotland.nl/