Whisky uit Twente

Whisky van Twentse bodem // eten en drinken

Schotland wordt door ons bij uitstek als het land van de whisky bestempeld. Al sinds het eind van de 15de eeuw wordt er in de Schotse Hooglanden whisky gestookt. Maar sinds kort kun je het dichterbij zoeken, namelijk in Mander, een buurtschap van de Twentse gemeente Tubbergen, gelegen aan de Duitse grens in de Nederlandse provincie Overijssel.

Daar heeft de zestiger Gerard Velthuis sinds 4 weken een echte zuivere, Twentse whisky. “Twente is een streek met een eigen karakter, en daar horen karaktervolle producten bij. Vandaar ook de naam van mijn wisky. Ik wilde iets Twents doen, maar dan weer niet iets typisch Twents.”
Hij is 8 jaar bezig geweest met de ontwikkeling. Het resultaat is er naar, want in februari heeft Gerard zijn destillaat ingestuurd voor de prestigieuze whisky-verkiezing in Oostenrijk. Daar ontving zijn whiskey het goudcertificaat van de internationale organisatie Destillata.

De Twentse whisky heet Sculte whisky. Alle ingrediënten zijn van Twentse bodem. Het hout voor de vaten waarin Sculte Twentse Whisky wordt gerijpt en gelagerd, is afkomstig van speciale gekapte ruim 200 jaar oude eikenbomen uit Twente, want “hout is goud voor een Sculte Twentse Whisky”. Nadat de planken enige tijd in de schuur hebben gelegen brengt Gerard ze naar Oostenrijk, waar de vaten worden gemaakt door een grote ambachtelijke kuiperij. De belangrijkste smaakfactor in de whiskybereiding is hout. Rijping op hout biedt de whiskystoker de speelruimte om de smaak vakkundig te variëren, intensiveren en verfijnen